Inmiddels ben ik al een aantal jaren distributeur voor Bee’s Wrap® bijenwasdoeken. Hierdoor krijg ik af en toe ook vragen over de ingrediënten en dan met name de bijenwas. Want hoe zit dat dan, is dat wel goed en zuiver, etc. Hoe fijn is het dan om zelf hobby-imker te zijn en daardoor net wat meer inzicht te hebben in hoe dat nu allemaal zit. Met 100% vertrouwen kan ik dan uitleggen dat dat helemaal goed zit met bijenwas.

Maar waarom bijenhouden?
Mijn man had al jaren de wens om imker te worden. Hij is daarom een aantal jaren geleden de basiscursus bijenhouden gaan doen. En uiteraard … ik mocht assisteren.  Dat hield in, als hij de bijenkasten ging inspecteren, mocht ik de blaasbalg vasthouden en bedienen om af en toe wat te beroken om de bijen rustig te houden. Ik moet zeggen: zo’n eerste keer een bijenkast open maken is best wel indrukwekkend. Zoveel bijen en zoveel gezoem!! En dan is de kunst: rustig blijven. Want wanneer de bijen doorhebben dat je zelf gespannen bent of angstig, worden ze zelf ook minder relaxed. Kortom: een uitstekende hobby voor drukke managers, moeders, gestreste workaholics, etc.. De bijen dwingen je wel om tot rust te komen. Ik ben dus maar snel zelf de cursus gaan volgen.

Als je eenmaal aan het gezoem om je heen gewend bent is het zo, zo mooi! Hoe indrukwekkend is het niet om te zien hoe geweldig zo’n volk functioneert. In de drukke zomermaanden kan een volk wel uit  ca. 50.000 bijen bestaan en ze werken perfect samen. Daar kunnen we nog wat van leren. Iedereen heeft zijn eigen taak: jonge vrouwelijke bijen (werksters) zorgen ervoor dat de cellen in de raten schoongemaakt worden en voeren de larven. De wat oudere werksters gaan de kast of korf uit en zorgen voor de aanvoer van voedsel. De werksters vertellen elkaar door middel van de ‘bijendans’ waar dichtbij de kast voedsel te vinden is. De Koningin van het volk wordt continu verzorgd en dan zijn er nog de mannelijke bijen (darren). Deze dienen maar 1 doel: in het voorjaar nieuwe jonge Koninginnen bevruchten. Voor de rest … doen ze niet zoveel.
Wanneer je de mogelijkheid hebt om een keer bij een imker te gaan kijken: doen! Het is fascinerend om te zien. Soms ga ik gewoon een poosje naast de vliegplank van 1 van de kasten zitten om te kijken hoe de bijen terugkomen naar huis. Ze hebben dan stuifmeel als klompjes mee aan hun poten. Zijn ze bij de lavendel geweest: paarse stuifmeelklompjes, bij de krokus: donkeroranje, en ga zo maar door.

Het lijkt de laatste tijd wel een beetje een hype om imker te worden. Daar kunnen we natuurlijk van alles van vinden, maar ik vind het in ieder geval een goed teken dat mensen bewust zijn of worden van het belang van bijen. Niet voor iedereen en voor iedere woonsituatie is het handig om zelf bijen te houden. Toch de bijen willen helpen: zaai dan een mooi biologisch bij-vriendelijk bloemenmengsel in je tuin. Voor jezelf een genot om naar te kijken met alle bloeiende kleurige bloemen, voor de bijen een feestmaal!